Fietsonderhoud

Fietsonderhoud aan je elektrische fiets is nodig om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van je vervoermiddel, elektrische fietsen zijn niet goedkoop om aan te schaffen. Om zo lang mogelijk zonder problemen van je fiets gebruik te kunnen blijven maken is regelmatig fietsonderhoud aan te bevelen. Het onderhoud voor je fiets bestaat uit twee delen, dingen die zelf kan doen en wat de fietsenmaker voor je kan doen.

Vaak kan je bij de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets kiezen uit extra opties, zoals: een grotere accu, fietsverzekering, fietsonderhoud of extra garantie. Vaak zijn fietsonderhoud en extra garantie met elkaar verbonden, het loont vaak wel de moeite om extra garantie voor 3 of 5 jaar af te sluiten. Als de accu binnen 3 jaar kapot gaat en je laat je fiets regelmatig onderhouden bij de fietsenmaker dan is de kans groot dat de nieuwe accu vergoed wordt door de extra garantie.

Fietsonderhoud dat je zelf kan doen

Als regelmatige gebruiker van je elektrische fiets is het verstandig om regelmatig bepaalde onderdelen van je fiets te controleren. Het begint eigenlijk al tijdens het fietsen, hoor je ineens een ander geluid of voelt de fiets ineens anders aan dan is het verstandig om te kijken wat er aan de hand is. Vooral tijdens een langere fietstocht, als je wat verder van huis bent, is het niet prettig als je ineens een probleem hebt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren, ook bij een goed onderhouden fiets.

Het wassen van je fiets hoort eigenlijk ook bij fietsonderhoud, door hem regelmatig schoon te maken met water en een beetje auto shampoo zorg je ervoor dat je fiets er netjes uit blijft zien. Als je tijdens het wassen van je fiets ook gelijk rustig alles bekijkt, kan je soms weleens iets tegenkomen dat opvalt of los zit. Dit kan je dan gelijk even vastzetten, zodat je tijdens de volgende fietsrit niet met pech stil komt te staan. Ikzelf heb altijd een setje inbussleutels en een bandenreparatie setje bij me als ik een langere fietstocht ga maken.

Voordat ik mijn elektrische fiets ga wassen, verwijder ik altijd het display en de accu, zodat deze droog blijven. Gebruik geen hoge druk om te wassen, gewoon afspoelen met de tuinslang is een beter idee. Na de wasbeurt is het een goed idee om de contacten waar de accu inschuift in te spuiten met contactspray, neem dan ook gelijk de contactjes van het display mee.

Bandenspanning controleren

Nog een puntje van fietsonderhoud dat je zelf kan doen is de controle van de bandenspanning, op de zijkant van de fietsband staat de minimale en maximale bandenspanning. Zorg ervoor dat je tussen deze waarden blijft, een goed opgepompte fietsband trapt lichter en is zuiniger voor de accu, wat ten goede komt aan de actieradius. Vooral bij de voorband van een fiets willen er nog weleens kleine scherpe steentjes worden ingereden, controleer dit regelmatig als je wat vaker langere afstanden fietst. Verwijder deze kleine steentjes uit je band met bijvoorbeeld een kleine schroevendraaier om te voorkomen dat ze verder in de band worden gereden en een lekke band veroorzaken.

Fietsonderhoud bij de fietsenmaker

Fietsonderhoud bij de fietsenmaker is voor mij meer het technische onderhoud aan de elektrische fiets. Tijdens dit onderhoud worden zaken als kettingspanning, spaakspanning, richten van de velgen en een software update van de elektrische fiets uitgevoerd. De eerste onderhoudsbeurt vanaf nieuw is vaak gratis bij de fietsenmaker, laat deze controle altijd uitvoeren na een aantal maanden of een paar honderd kilometer. Foutmeldingen van elektrische fietsen met het Bosch-systeem of Sparta ION vindt je op deze pagina’s.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven