Sparta ION foutcode E0005

Sparta ION foutcode E0005

Een communicatie storing met foutcode E0005 kwam afgelopen maandag tijdens het fietsen naar het werk tevoorschijn op het display. Daarna viel het display uit en stopte de ondersteuning, nou daar sta je dan met je regenpak aan en nog 6 km te gaan tot de eindbestemming. Zonder ondersteuning valt het best tegen om te fietsen, in het begin voelt het als tegenwind, alsof er iemand met een elastiek aan je fiets trekt van achter. Het display kon ik wel aanzetten, maar viel na 10 seconden weer uit en alles stond op “0” ook de totaalstand en de tijd, ook knipperden alle groene ledjes op de accu.

Ondersteuning werkt weer

Aan het einde van de dag weer naar huis zonder ondersteuning, op een gegeven moment zag ik dat de snelheid weer werd weergegeven en ook de accucapaciteit en als ik de ondersteuning op 3 zette merkte ik dat er een klein beetje hulp was. Op een veilige plek gestopt en via de “mode” knop in het menu van het display gekomen, heb toen bij “onderhoud” op “kalibreren” gedrukt en kreeg de melding “instelling OK” toen met de “mode” knop het menu verlaten. De ondersteuning uitgezet en met de verlichtingsknop “gekalibreerd”, tot mijn verbazing werkte toen alles weer.

Bijna thuis

Tijdens de rit naar huis ging het verder goed tot ik het dorp binnenreed, op de straatstenen waar de fiets wat meer trilt viel het display weer uit maar de ondersteuning niet, die stopte pas na 15 seconden. Na het avondeten heb ik toen zelf nog het volgende gedaan: de accu een aantal keren in en uit de bagagedrager gehaald, de stekker die vlakbij de motor zit een aantal keer los en vast gemaakt en het display een aantal keer teruggeplaatst evenals de stekker onder aan het display en de fiets nogmaals gekalibreerd. Tijdens de proefrit over dorp geen problemen meer gehad.

De volgende 2 dagen heb ik probleemloos naar het werk gefietst, totdat op donderdag tijdens de reis naar huis het begon te regenen en de fiets na 5 km weer uitviel met de foutcode E0005 communicatiestoring. Thuis gekomen de fiets aan de lader gezet, maar op het display stond niet “bezig met laden” toen ik de stekker van de motor losmaakte stond de “bezig met laden” wel op het display. Vandaag de fiets bij de fietsenmaker gebracht om deze storing te laten verhelpen en wacht nu hun bericht af. Heb inmiddels 1200 km afgelegd en hoop snel weer te kunnen fietsen, want als alles het doet is het echt een wereldfiets.

Update

De fiets vanavond opgehaald bij de fietsenmaker, ze hebben op advies van Sparta een rubber hoesje gemonteerd over de stekker van de motorkabel. Waar de kabel de motor ingaat zag ik een soort transparante pasta zitten en ook in de as van de motor zit nu in de kleine gaatjes een beetje van dat spul. En verder hebben ze de stekkers met de kabels in het dokkingstation van de accu anders gemonteerd, er kon water in de stekkers komen en dat gaf deze storing. Dus we fietsen weer vrolijk verder en zien wel of het opgelost is, ben benieuwd bij de volgende regenbui?

Ik denk dat ze ook nog een software-update hebben gedaan, want de mogelijkheden van het display zijn uitgebreid met het volgende: lichtsterkte van het display is instelbaar, indicatie gem. snelheid kan getoond worden, keuze tussen Celsius en Fahrenheid, keuze tussen Km en Mijlen. Dus het is zeker de moeite waard om je ION aan de laptop te hangen bij de fietsenmaker.

7 gedachten over “Sparta ION foutcode E0005”

 1. E0005 is meestal een draadbreuk in de kabel naar de motor. Vaak zit de slechte verbinding bij de stekker in de schuine dikke framebuis nabij voorvork. Kabel en stekker er even uittrekken, controleren en doorverbinden. Kwaal van Sparta Ion Ebikes.

 2. Kun je mij vertellen hoe ik een sparta e-bike met een klein display en frame accu uit kan lezen. Moet je daar een eventuele andere kabel hebben voor tussen fiets en laptop.

 3. Sparta ion
  Misschien niet geheel actueel gezien de leeftijd van de fiets maar wie weet help ik iemand met hetzelfde probleem.
  De ondersteuning hield er plotseling mee op. Accu gaf voldoende spanning aan, accu zat goed vast, display zat goed op zijn plek , …
  Fietsenmaker heeft accu doorgemeten; accu overleden werd er gemeld.
  Vandaag heb ik alle zichtbare/bereikbare contactjes ingespoten met contact spray.
  Tevens de schakel unit aan het rechter handvat losgeschroefd en met contactspray in gespoten. Kijk hier ook even goed of het stekkertje er goed inzit. Je ziet vanzelf wat ik bedoel.
  Tot dan toe geen positief resultaat.
  Uiteindelijk heb ik de draden en verbindingen bekeken die vanaf het stuur het frame in gaan. Daar bleek een rode draad bijna in zijn geheel doormidden te liggen. Ik heb deze draad gerepareerd.
  Na reparatie de accu weer even aan de lader zetten. Er vindt dan een soort van reset plaats.
  Bij mij was hiermee het probleem verholpen. De ondersteuning doet het weer.!
  Goed gevoel; een paar honderd euro bespaard.

  Conclusie: vertrouw je fietsenmaker niet!

 4. Hallo.
  Ik had hetzelfde probleem. Over stenen rijden (niet altijd) was er een communicatie storing. Op het display stond alles 0. Na inspectie bleek dat de stekker tussen de accu’s en de motor (3 draden) oververhit is. De kabels zijn gesmolten en de stekker zelf is verbrand. na het schoonmaken van de stekker en het vastzetten van de kabel was de fout verdwenen. Sparta gaf te dunne kabels en na 14 jaar gebruik zijn de kabels doorgebrand!

 5. Frans Beckers

  Bij de fietsenmaker was de conclusie : accu defect en misschien ook display…. kosten 700€ accu en mogelijk nog 600€ voor het dispay… Thuis zrlf maar proberen, bij mij was het de stekker op de achtervork. Uit elkaar gehaald goed paar keer in en uit, probleem opgelost. 1300€ gespaard ?

 6. Ik heb precies dezelfde storing, mijn fiets gisteren naarde fietsenmaker gebracht en die zegt dat de motor overleden is. Kosten €700 om te vervangen. Wat ik niet ga laten doen. Ik krijg te horen dat de fiets zo nog €75 waard is. Een fiets zonder elektro motor houdt meer zijn waarde dan een elektrische fiets. Erg handig die hulp bij fietsen maar redelijk waardeloos als die accuus snel achteruitgaan en alles zo snel stuk is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *