Het Weer in de Hoeksche Waard

Het weer in de Hoeksche Waard is een veelbesproken onderwerp, als men elkaar tegenkomt op straat of in de winkel wordt “het weer” al snel als gespreksonderwerp gebruikt om een praatje met elkaar te beginnen.

Vaak wordt dan gezegd “het is toch warm vandaag” of “wat een saai grijs weer is het toch”. Bij vele activiteiten die we buitenshuis doen speelt “het weer” een belangrijke rol. Als we naar school of het werk fietsen of werkzaamheden in de tuin willen gaan doen, willen we graag weten wat “het weer” gaat doen.

Als inwoner van de Hoeksche Waard raadpleeg ik ook regelmatig de weerberichten of een buienradar als er buiten activiteiten plaats vinden. Uit eigen ervaring weet ik dat het algemene weerbericht voor Nederland vaak niet precies klopt voor de Hoeksche Waard. Daarom heb ik hieronder beschreven welke weerdiensten, websites en buienradar ikzelf gebruik om te kijken wat “het weer” gaat doen.

Rijnmond Weerbericht

Het Rijnmond Weerbericht is wel mijn favoriet wat betreft de weersverwachting voor de Hoeksche Waard. Heel vaak klopt dit weerbericht voor onze regio, al blijft het natuurlijk altijd een voorspelling.

Neerslagradar

Als neerslagradar gebruik ik altijd de Buienalarm app op mijn smartphone. Aan de hand van je locatie laat deze app zien wanneer er neerslag gaat vallen of wanneer het weer droog wordt. Mijn ervaring met deze app is erg goed en beveel hem dan ook graag aan. Ook op de website van “Weerslag” kan je de buienradar en weersverwachting voor de Hoeksche Waard bekijken.

Weermodel Harmonie

Er is een heleboel informatie nodig om een goede weersverwachting te maken, het KNMI maakt gebruik van het weermodel Harmonie. In een weermodel is de atmosfeer opgedeeld in een groot aantal horizontale punten en lagen. Dit model rekent voor 6.800 vakjes van 2,5×2,5 km voor ons land een unieke verwachting.

Particuliere weerstations in de Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard zijn meerdere particuliere weerstations met actuele weergegevens of een weersvoorspelling. Hieronder een kort overzicht van deze weerstations:

Deze particuliere weerstations maken vaak gebruik van professionele apparatuur die 24/7 de weergegevens presenteren op het World Wide Web.

Weerspreuken

  • Morgenrood, water in de sloot
  • Als de dagen lengen, begint de winter te strengen
  • Maart roert zijn staart en april doet wat hij wil
  • Regen voor acht uur is van korte duur
  • Geen zaterdag zo kwaad, de zon schijnt vroeg of laat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven