Webdesign

Webdesign als hobby

Webdesign is een hobby die ik al jaren doe! Ooit begonnen met het kopen van een boekje over het World Wide Web, waarin ook stond beschreven hoe een website wordt gemaakt.

Ik ben deze info zelf in 2003 eens gaan gebruiken voor het bouwen van een website. In het begin maakte ik gebruik van “Frontpage” een programma van Microsoft waar je een website mee kon maken en gelijk kon zien wat het resultaat was, de zogenaamde WYSIWYG editor (what you see is what you get).

In het begin was bouwen met “Frontpage” leuk en interessant tegelijk, zelf iets bouwen en het resultaat zien maakte de hobby leuk. Ook de eerste layout voor een website was best goed gelukt, maar al snel bleek dat dit ontwerp niet op iedere browser er hetzelfde uitzag. In het begin werden er veel websites gemaakt met tabellen, hiermee kon je dan een mooie indeling maken voor je webpagina, inmiddels is deze manier volledig achterhaald.

Responsive, mobile first

Tegenwoordig kijken de bezoekers voor meer dan 60% via smartphones en tablets naar een website, dus je site moet dan wel goed leesbaar zijn op deze apparaten. Tegenwoordig hoor je veel de termen “responsive” en “mobile first”, kort gezegd wordt hiermee je website op de juiste manier gebouwd om goed te worden weergegeven op mobiele apparaten.

Als je zelf een website wilt bouwen, is het handig om enige kennis te hebben van Html en Css. Je kan ervoor kiezen om helemaal zelf met Html en Css je website te bouwen, maar vaak zijn klant en klare systemen makkelijker voor de beginner.

Zelf een website bouwen

Heel veel websites maken tegenwoordig gebruik van een CMS (content management systeem), een voorbeeld hiervan is “WordPress”, je kan redelijk eenvoudig een pagina of bericht toevoegen en reacties door bezoekers toestaan op je geschreven artikelen. Een nadeel van WordPress vind ik persoonlijk, dat de website er trager door wordt geladen.

Zelf bouwen is nog steeds het leukst, je kan er van maken wat je wilt en er is veel over te vinden op het WWW! Tegenwoordig zijn er een aantal “Frameworks” die je kan gebruiken voor het bouwen van je site.

Bootstrap is een gratis “front-end open source toolkit” waarmee je een fraaie template of website kan bouwen, je moet wel wat zelfstudie doen en geduld hebben, maar eenmaal op weg kan er iets moois gemaakt worden.

Zelf maak ik gebruik van het framework W3.CSS, deze is ook gratis en biedt voor mij genoeg mogelijkheden om een leuke site te bouwen. Ze hebben ook diverse kant en klare templates die je kan gebruiken en mag aanpassen, maar het bouwen “from scratch” is toch wel het leukste.