Categorieën
Access

Tabellen maken in Access

Na het kennismaken in het vorige blogbericht, ga ik nu verder met de tabellen maken in Access. Tabellen bevatten de gegevens voor de database. Het invoeren dient zorgvuldig te gebeuren zodat al deze gegevens er juist instaan voor een goede werking van de database. Dubbele gegevens mogen niet voorkomen, dit verspild alleen maar ruimte en geeft kans op fouten.

Databaseontwerp

Het databaseontwerp in Access moet je vooraf goed bedenken. Een correct ontworpen database zal toegang geven tot de bijgewerkte en accurate informatie. Bij het databaseontwerp splits je de gegevens op in onderwerpen, deze onderwerpen worden dan de tabellen van de database.

Opbouw van een tabel

Een tabel bevat rijen (records) en kolommen (velden). Een rij bevat specifieke gegevens, zoals informatie over een persoon. In een kolom staan gegevens met betrekking tot één aspect van het onderwerp van de tabel, bijvoorbeeld het adres. Hieronder staat een voorbeeld:

Tabellen maken in Access

Gegevensbladweergave

In de “gegevensbladweergave” van de tabel kan je de gegevens invoeren of een extra kolom maken. Klik je met de rechtermuisknop op de kolomnaam dan krijg je nog meer acties die je kan uitvoeren.

Ontwerpweergave

In de “ontwerpweergave” kan je de tabeleigenschappen zien en eventueel veranderen. Deze eigenschappen zijn van invloed op het gedrag en het uiterlijk van de tabel als geheel.

Ook zijn hier de veldeigenschappen van de tabel te vinden. Deze eigenschappen zijn van toepassing op een bepaald veld in de tabel. Je kan sommige veldeigenschappen ook instellen in de gegevensbladweergave.

Tabeleigenschappen
Tabeleigenschappen
Veldeigenschappen
Veldeigenschappen

Gegevenstypen

Elk veld in de tabel beschikt over een “gegevenstype”, dit geeft de gegevenssoort aan voor dit veld. In de ontwerpweergave kan je het gegevenstype aanpassen, zoals: tekst, getal, datum enz.

Tabelrelaties

Iedere tabel in Access heeft gegevens opgeslagen over een ander onderwerp, toch kunnen er tabellen zijn die aan elkaar verwant zijn. Je kan dan met “tabelrelaties” verwante gegevens uit afzonderlijke tabellen combineren. Deze tabelrelaties zullen later nog weleens langskomen, voor nu wordt de mogelijkheid alleen genoemd.

Sleutels

Velden die horen bij een tabelrelatie worden “sleutels” genoemd. Er zijn twee soorten sleutels: Primaire en Refererende.
Een tabel kan slechts één primaire sleutel hebben, dit is vaak een id-nummer.
Een tabel kan wel één of meerdere Refererende sleutels hebben. Ook deze sleutels worden nu alleen genoemd als mogelijkheid, later zullen ze ongetwijfeld een keer worden besproken.

Zo, dit is weer een hele lap met tekst over de tabellen van een database. Echt snappen doe ik het nog niet helemaal, maar ik ga nu eerst een voorbeeld database opzoeken en uitzoeken hoe die is samengesteld. Tevens ga ik zelf een database maken van één tabel met contactpersonen en een formulier om deze database te vullen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *