Categorieƫn
Access

Kennismaken met Access

Kennismaken met Access is voor mij de allereerste kennismaking met deze software, hoewel ik er weinig tot niets vanaf weet, heeft het wel mijn interesse. En ben ik nieuwsgierig wat je met dit programma kan doen. Als ik in een bekende zoekmachine typ: “wat is access” dan komt het volgende tevoorschijn op de 1e pagina:

Microsoft Access is een relationele database-applicatie van Microsoft Office. Access gebruikt een grafische interface, waardoor het mogelijk is voor weinig gevorderde gebruikers om een database te bouwen. Access bevat tevens functionaliteit om een frontend te bouwen.

Er staat dus dat het mogelijk is voor weinig gevorderde gebruikers om een database te bouwen.
Maar wat is dan een database? De online encyclopedie zegt het volgende: Een database, gegevensbank of databank is een gegevensverzameling, ingericht met het oog op flexibele raadpleging en gebruik.

Dus een gegevensverzameling met een flexibele raadpleging!

Kennismaken met Access

Als ik Access opstart op de computer staat er niet zoveel op het scherm, ik zie “lege database” staan en iets met “Meer sjablonen” en “Meer databases”.

Ik ga maar gewoon eens beginnen met een lege database, een bekende zoekmachine en de vraagteken knop in het programma. En eens kijken of ik iets wijzer kan worden hoe het een en ander werkt.

De lege database heet nu “Database1.accdb” en het grootste gedeelte van het scherm is grijs. Aan de linkerkant is het venster wit en staat er “Alle Access-objecten”.
Daaronder een zoek vak, met daaronder het kopje Tabellen met daaronder Tabel1.

Tabellen in een database

Als ik dubbelklik op “Tabel1” opent deze en zie ik “Id” en “(Nieuw)” staan, ook staat er “klik om titel toe te voegen”.

Als ik in een zoekmachine “tabel in access” typ, staat er dat een database zijn gegevens opslaat in tabellen. Dus dan zullen die tabellen een belangrijk onderdeel zijn van een database.

In het help bestand van Access staat ook dat tabellen essentiƫle objecten zijn in een database, omdat ze alle gegevens bevatten. Dus bij een database ontwerp dan goed nadenken welke tabellen je nodig hebt voor een database.

Tot zo ver de eerste keer kennismaken met Access, in het volgende blog berichtje maar eens verder gaan met de tabellen en wat je er allemaal mee kunt doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *