Categorie├źn
Diversen

De CoronaMelder app

De CoronaMelder app

Onder toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de CoronaMelder-app van Nederland ontwikkeld. De CoronaMelder app levert een grote bijdrage in het stoppen van de verspreiding van het coronavirus in Nederland. Voor het bron- en contactonderzoek door de GGD is de app een digitaal hulpmiddel. Wacht niet langer en installeer de app op je smartphone.

De CoronaMelder app is sinds maandag 17 augustus te downloaden voor Android en IOS, na de eerste dag was de app al meer dan 400.000 keer gedownload. Het installeren ging bij mij vrij eenvoudig en gaf geen problemen. Op het internet was te lezen dat het Oosten van Nederland als eerste van de app gebruik kon maken en dat de rest van Nederland volgt vanaf 1 September.

Mogelijk worden de problemen die er waren tijdens de installatie of eerste gebruik van de app bekend bij de ontwikkelaar. Met het doorontwikkelen kan de app weer verbeterd worden om zoveel mogelijk gebruikt te kunnen worden.

Hoe werkt de app?

Voor elke telefoon maakt de app een eigen code. De code is anoniem en verandert iedere 15 minuten. De code bevat geen informatie van jezelf of je telefoon.

Komen de telefoons bij elkaar in de buurt, dan worden de codes gedeeld. De telefoons wisselen de codes uit als ze beiden de app hebben. De codes worden uitgewisseld via Bluetooth Low Energy. Locatie gegevens en persoonsgegevens worden niet doorgegeven.

Een besmet persoon kan zijn of haar codes op een lijst zetten. Alleen codes van besmette personen staan op deze lijst. Codes toevoegen kan alleen als de GGD de GGD-sleutel heeft ontvangen. Automatisch worden codes ouder dan 14 dagen van de lijst verwijdert.

De app controleert regelmatig de lijst met codes. Is er een match, dan is er een extra kans dat je besmet bent geraakt.

De app geeft je een melding als op je telefoon de codes van een besmet persoon staan. Je leest dan wanneer je in de buurt bent geweest van de besmette persoon.

Locatie en privacy

Ook ik was benieuwd hoe het nu zit met locatie delen en privacy in de CoronaMelder app. In de instellingen van mijn Android smartphone staat de CoronaMelder app niet vermeld bij het locatie gedeelte. Sommige mensen denken dat de app je locatie weet of doorstuurt. Mensen vergeet niet dat een smartphone ook contact zoekt met gsm-masten en hierdoor is ook je locatie te achterhalen, dus waar maken we ons nu druk om!

Gebruik de app als een aanvulling op de basisregels om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Je kan de app downloaden in de Playstore op je Android smartphone en in de App Store op je Iphone.

Alleen samen krijgen we Corona onder controle!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *