Wordpress nader bekeken

WordPress nader bekeken

WordPress nader bekeken als beheersysteem voor websites en weblogs, zelf gebruik ik het ook alweer een jaartje of 6. De mogelijkheden van het “dashboard” hebben weinig geheimen meer, het is een gebruiksvriendelijk systeem voor je site of blog. Hoe WordPress achter de schermen werkt? Hieronder een aantal eigenschappen:

  • een database wordt gebruikt om de inhoud van de site in te bewaren
  • het bestand wp-config.php bevat de belangrijkste instellingen voor de database
  • iedere template staat in een aparte map
  • WordPress werkt met PHP en MySQL
  • het is gratis en wordt regelmatig geupdate

Er is nog wel meer dat ik je kan vertellen, maar ik ga eerst eens nader bekijken hoe WordPress werkt met alle verschillende bestanden. Want zoals je misschien zelf al weet, moeten er een heleboel bestanden worden geupload naar de webserver voordat WordPress kan worden geinstalleerd.WordPress nader bekeken

Hoeveel bestanden en mappen bevat WordPress eigenlijk? Als ik bij de eigenschappen van de map kijk is de grootte bijna 25MB en zijn dat 1505 bestanden in 141 mappen.

Het bestand waar alles mee begint is “index.php” hierin wordt het bestand “wp-blog-header.php” geladen, dit bestand laadt de WordPress omgeving en de template d.m.v. een aantal andere bestanden die diverse bestanden en data aanroepen vanuit de “wp-includes” map.

Tijdens het laden van WordPress worden er ook een aantal zaken gecontroleerd zoals:

  • controle van de vereiste php-versie en MySQL extensie, het script stopt als hieraan niet wordt voldaan
  • of het .maintenance bestand wordt gevonden in de root directory
  • diverse constanten en variabelen

Het “wp-settings.php” is ook een belangrijk bestand, van hieruit worden de meeste bestanden voor WordPress geladen en kan WordPress starten, ook is dan de gebruiker bekend.

Al deze wordpress bestanden zijn geschreven met de scripttaal PHP en worden op de webserver uitgevoerd, er zit een leuk stukje techniek achter om alles te laten werken.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *