Wordpress backup

WordPress backup maken en bewaren

Een WordPress backup maken is nodig om later je site weer snel online te krijgen na problemen. Een website die gebruik maakt van WordPress als beheersysteem wil nog weleens het doelwit zijn van hackers, een goede backup is één van de vereisten om je site te beschermen.

Wat hoort er in de backup

De database van je WordPress site bevat alle berichten, pagina’s, reacties en meer…., als de database wordt gewist of beschadigd raakt, dan ben je alles kwijt wat je had geschreven in je blog of op je site. Er zijn een aantal redenen waardoor dit kan gebeuren, je kan niet alles onder controle houden zodat het niet gebeurt. Maak regelmatig een WordPress backup van de database en de bestanden en je bent snel weer online na problemen.

Hoe maak ik een backup

Wordpress backupHet maken van een backup kan je laten uitvoeren door een plugin, vaak heb je dan ook de mogelijkheid om aan te geven wat je wilt backuppen. Je kan dan bijvoorbeeld de database en de bestanden apart laten bewaren en aangeven wanneer de plugin zijn werk moet doen. Met een notificatie per e-mail wordt je dan op de hoogte gehouden als de backup voltooid is.

Hoe vaak een backup? Dit hangt er een beetje vanaf hoe vaak je nieuwe berichten of pagina’s toevoegd aan je site, voeg je regelmatig nieuwe content toe, maak dan ook regelmatig backups.
Hoeveel backups bewaren? Bewaar gemiddeld 3 backups van je database en bestanden, bewaar ze op verschillende plaatsen zoals: computer, externe hardeschijf of e-mail. Mocht er ooit 1 backup niet goed zijn, dan kan je met de overige twee backups je site weer online krijgen.Database backup met phpMyAdmin

Database backupZelf een database backup maken met phpMyAdmin behoort ook tot de mogelijkheden, met deze actie log jezelf in op het webhosting account van je website en ga je door naar het phpMyAdmin gedeelte. Hier staan alle databases die je hebt aangemaakt, kijk dus goed als er meerdere staan welke van je WordPress site is. Als je op de database klikt, zie je aan de rechterkant alle tabellen staan met de namen.

Door nu op “selecteer alles” te klikken worden alle tabellen geselecteerd en kan je deze exporteren naar een “.sql bestand”. Dit bestand kan je nu opslaan op bijv. je locale computer om later te kunnen gebruiken om je site weer online te krijgen na problemen.

Bestanden backup met Ftp programma

Bestanden backupEen WordPress backup maken van de website bestanden kan je zelf ook uitvoeren met een Ftp programma. Hiervoor installeer je op de computer zo’n programma, zelf gebruik ik altijd “FileZilla” voor toegang tot de website bestanden. Met dit programma is het eenvoudig om een kopie te maken op je locale computer. In dit programma kies je rechts de bestanden en links de map waar ze moeten komen. Het zijn flink wat bestanden en het kan dus ook even duren voordat alles is gedownload.

Standaard heeft WordPress in het “dashboard” de mogelijkheid om de gehele inhoud te exporteren, deze export bevat dan alle berichten, pagina’s, reacties enz. Het is een .xml bestand en is vooral handig om bijvoorbeeld een lege site te vullen met content, het is niet echt een backup optie!


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *