Foutcode e0005

Foutcode E0005

Een communicatiestoring met foutcode E0005 kwam afgelopen maandag tijdens het fietsen naar het werk tevoorschijn op het display. Daarna viel het display uit en stopte de ondersteuning, nou daar sta je dan met je regenpak aan, en nog 6km te gaan tot de eindbestemming.

Zonder ondersteuning valt het best tegen om te fietsen, in het begin voelt het als tegenwind, alsof er iemand met een elastiek aan je fiets trekt van achter. Het display kon ik wel aanzetten, maar viel na 10 seconden weer uit en alles stond op 0 ook de totaalstand en de tijd. Ook knipperden alle groene ledjes op de accu.

Ondersteuning werkt weer

Aan het eind van de dag weer naar huis zonder ondersteuning, op een gegeven moment zag ik dat de snelheid weer werd weergegeven en ook de accucapaciteit en als ik de ondersteuning op 3 zette merkte ik dat er een klein beetje hulp was.
Op een veilige plek gestopt en via de “mode” knop in het menu van het display gekomen, heb toen bij “onderhoud” op “kalibreren” gedrukt en kreeg de melding “instelling OK” toen met de “mode” knop het menu verlaten. De ondersteuning uitgezet en met de verlichtingsknop “gekalibreerd”. Tot mijn verbazing werkte toen alles weer.Bijna thuis

Tijdens de rit naar huis ging het verder goed tot ik het dorp binnenreed, op de straatstenen waar de fiets wat meer trilt viel het display weer uit maar de ondersteuning niet, die stopte pas na 15 seconden.
Na het avondeten heb ik toen zelf nog het volgende gedaan: de accu een aantal keren in en uit de bagagedrager gehaald, de stekker die vlakbij de motor zit een aantal keer los en vast gemaakt en het display een aantal keer teruggeplaatst evenals de stekker onder aan het display en de fiets nogmaals gekalibreerd. Tijdens de proefrit over dorp geen problemen meer gehad.

De volgende 2 dagen heb ik probleemloos naar het werk gefietst, totdat op donderdag tijdens de reis naar huis het begon te regenen en de fiets na 5 km weer uitviel met de foutcode E0005 communicatiestoring. Thuis gekomen de fiets aan de lader gezet, maar op het display stond niet “bezig met laden” toen ik de stekker van de motor losmaakte stond de “bezig met laden” wel op het display.
Vandaag de fiets bij de fietsenmaker gebracht om deze storing te laten verhelpen en wacht nu hun bericht af. Heb inmiddels 1200 km afgelegd en hoop snel weer te kunnen fietsen, want als alles het doet is het echt een wereldfiets.Update: de fiets vanavond opgehaald bij de fietsenmaker, ze hebben op advies van Sparta een rubber hoesje gemonteerd over de stekker van de motorkabel. Waar de kabel de motor ingaat zag ik een soort transparante pasta zitten en ook in de as van de motor zit nu in de kleine gaatjes een beetje van dat spul. En verder hebben ze de stekkers met de kabels in het dokkingstation van de accu anders gemonteerd, er kon water in de stekkers komen en dat gaf deze storing. Dus we fietsen weer vrolijk verder en zien wel of het opgelost is, ben benieuwd bij de volgende regenbui?

Ik denk dat ze ook nog een software-update hebben gedaan, want de mogelijkheden van het display zijn uitgebreid met het volgende: lichtsterkte van het display is instelbaar, indicatie gem. snelheid kan getoond worden, keuze tussen celsius en fahrenheid, keuze tussen km en mijlen. Dus het is zeker de moeite waard om je ION aan de laptop te hangen bij de fietsenmaker.

27 antwoorden
 1. Geert
  Geert zegt:

  Bij mijn Sparta kreeg ik ook de 0005 melding. Bleek ook de bedrading onder de stang bij de standaard te zijn. Deze beetje verschoven en de melding was weg. De standaard gebruik je vaak dus wellicht is deze er tegenaan gekomen.

  Beantwoorden
 2. Harry Betlem
  Harry Betlem zegt:

  Eigenlijk is het triest dat d.h.z. repareren, c.q. vervangen van onderdelen zo ingewikkeld, zo niet onmogelijk gemaakt is.
  Ik heb een batavus easy royal. De plaat van het motorhuis in het achterwiel is afgebroken rond de as. Zoek op internet, 2e hands wiel met motor gevonden, gemonteerd. Ja hoor foutmelding E5000, communicatie. Ik was er al bang voor.
  Ik hed de oude motor met printplaatjes nog. Mijn vraag is dus
  Zou het omzetten van die printplaatjes het euvel verhelpen?
  Ik neem namelijk aan dat de rigistratie code in het ROM van (een van de) printplaatjes is weggeschreven.
  Het is toch te gek voor woorden als je hiervoor (opnieuw aanmelden) naar een fietsenmaker moet.

  Beantwoorden
 3. Fred
  Fred zegt:

  Hebben vanaf aankoop problemen met ondersteuning uitval. Nieuwe display helpt niet. Nieuw docking houder helpt niet. En vandaag bijna twee jaar verder. De accu maakt af en toe géén goed contact. Oplossing betere en goede geleiders dat accu recht voor contacten komt en niet onnodig beweegt. Soms kan je zoeken dat je een ons weegt maar heb een goede fietsenmaker met geduld. En had fabriek gewaarschuwd i.v.m. garantie 2 jaar.

  Beantwoorden
 4. Martijn
  Martijn zegt:

  Van de week ook mijn ebike Sparta Ion (6 jr oud met 25000km) naar de fietsenaker gebracht met code E 0005. Bekabeling motor is beschadigd en motor is opgestuurd naar Sparta. Zojuist gebeld en nu blijkt de bekabeling van de motor niet vervangen te kunnen worden omdat er dan te weinig kabellengte overblijft om deze weer aan de motor te bevestigen?? Ik moet dus een nieuwe motor. Ik vind het een bijzonder verhaal. iemand hier ervaring mee??

  Beantwoorden
  • Gerard
   Gerard zegt:

   Ik weet wat er is… Het draadje wat zorgt voor de communicatie is door… Als je die minuscule koperdraadjes soldeer is de com hersteld

   Beantwoorden
 5. Peter
  Peter zegt:

  Ook ik had de foutcode 0005 en de fiets naar de fietsenmaker gebracht. Hij heeft de motorcontroller vervangen
  en vraagt 254 euro voor de reparatie.
  Ik lees hier van alles om de storing te verhelpen wat echter niet duidt op hoge kosten.
  Graag een advies of het bedrag juist is.

  Beantwoorden
  • Kitty van der Veen
   Kitty van der Veen zegt:

   Ook wij hadden de foutcode E00005 bij de Batavus Podova Easy Royal. Ik heb de bike meegenomen naar ons bedrijf ProKASRO Benelux De fiets werd doorgemeten en de fout werd meteen opgelost. De fiets heeft nl een lithium batterij en functioneert nl niet meer indien hij vochtig is of te koud. Beneden de 5 graden, Zelfs een garage is dan vaak te koud.. Het ligt aan de contactpunten van de stekkers.Na inspuiting doet hij het weer perfect.

   Beantwoorden
 6. Rein
  Rein zegt:

  Mijn Sparta ION DTS (met de uitneembare accu in de framebuis) laat bij ca 70% power plotseling de melding zien ‘accu leeg’
  en de ledjes knipperen dan. Opnieuw opgeladen en na korte tijd weer hetzelfde probleem. Door de lichtknop 3 sec ingedrukt te houden vindt een reset plaats maar het probleem blijft.
  Vraag 1: kent iemand dit probleem en is er iets aan te doen, behalve een nieuwe accu?
  vraag 2: wanneer de accu helemaal opgeladen is kun je dan de zekering eruit halen en de accu bv. 3 maanden zonder de oplader laten liggen?
  Fiets is 4 jaar en heeft 3.500km gereden.
  Hoor graag wat reacties

  Beantwoorden
 7. Beedie Gevaert
  Beedie Gevaert zegt:

  Heb ook last van error 005, communicatieprobleem, heb de fiets weggebracht, de fietsenmaker heeft alles nagekeken en geupdate, maar de fout blijft komen…ik ben een beetje ontredderd, want ik wwon in het zuiden van België, en sparta dealers zijn hier niet dichtbij te vinden. Weet iemand een oplossing. Ben trouwens ontgoocheld over de fiets van het jaar 2014, heb al de lader moeten vervangen, de binnenband zat geplooid in de buitenband, was dus te groot, en liep daardoor telkens leeg. Ik heb er amper mee gereden, want telkens was er wel wat,…. vind deze fiets dus helemaal niet top, en heb erg spijt deze te hebben gekocht.

  Beantwoorden
 8. Rob
  Rob zegt:

  Zelfde probleem gehad. Code E0005 communicatieprobleem.
  Alle stekkers waar ik bij kon schoongemaakt en met contactspray ingespoten.
  Foutcode bleef. Toen zag ik dat er een draad los hing. Net boven het balhoofdstel van het voorwiel gaat de kabel naar binnen. Daar zit een soort stekker met een rode, zwarte en gele draad. Ze worden er alleen maar ingedrukt en met een siliconen dopje vastgezet. Die was dus los. Alles vastgezet en met een tierap de kavel vastgezet aan het frame. Probleem verholpen. Als er te veel spanning op die kabel staat en het stuur gaat maximaal om, kan die draad er uit getrokken worden. Vandaar de extra tierap.
  Groet, Rob

  Beantwoorden
  • Miranda
   Miranda zegt:

   Hoi Rob,

   Ik heb dat zelfde probleem en inderdaad achter dat siliconen dopje waren die stekkers los van rode,zwarte,gele draad nu is mijn vraag waar moet ik die inklinken zit er nog iets waar je ze aan vast kan drukken???
   Hoor graag van je.

   Beantwoorden
 9. bart
  bart zegt:

  Beste,
  Je moet onderste klepje (1 boutje) van het kastje waar de accu erin gaat losschroeven en dan heb je 3 stekkers waarvan 1 ronde. Die zit waarschijnlijk los.
  Veel suc6 ermee
  mvg

  Beantwoorden
 10. Robin van haperen
  Robin van haperen zegt:

  Ik heb een Batavus Batova easy weekeind met hetzelfde besturingssysteem als de Sparta ion rx
  Nu geeft hij bij mij ook foutcode e005 communicatiefout aan.
  Heb alles geprobeert maar niks helpt kunt u zeggen wat kwijt was bij uw fietsenmaker?

  Beantwoorden
 11. Marianne
  Marianne zegt:

  Nadat mijn bike omgevallen is en in die stand in de regen heeft gelegen kreeg ik een e0005 foutmelding.
  Volgens de fietsenmaker zit de storing in het achterwiel en moet dat vervangen worden á 550 euro 😣
  Suggesties zeer welkom!

  Beantwoorden
  • Leonard
   Leonard zegt:

   Wiel vervangen kan veel goedkoper. Nieuw ca €600,- ik kan een wiel die gereviseerd is leveren voor ca 295,- met inruil van het oude wiel.

   Beantwoorden
 12. Verhas
  Verhas zegt:

  Vandaag 4 uur gezocht waarom ik code E0005 kreeg op mijn ion XTS sparta.
  Het bleek de stekker naar de achtermotor te zijn , ik heb deze afgesneden en verbonden met nieuwe stekker en weg is de code.
  Ter detail de stekker is zwart met 3 draden rood geel en zwart ziet er robuust uit maar blijkbaar dus toch niet ok.
  Ik hoop mensen hiermee te hebben geholpen.

  Verhas Eddy

  Beantwoorden
 13. Peter Vos
  Peter Vos zegt:

  Gisteren ook een foutcode E05 op een sparta R10i. Nog geen twee maanden oud.
  Wat blijkt. De stekker naar de achtermotor is tov de vorige versies verkleind en te slap uitgevoerd. Tevens zit de bevestiging onder de achterhoek, precies daar waar je met je voet de standaard in en uit klapt. Daardoor kun je dus de verbinding lostrekken met als gevolg foutcode E05.

  Ik heb de stekkerverbinding losgemaakt en meer achter de buizen van de achtervork geplaatst. Tevens beter vastgezet met twee dikke tyreps.

  Code is weg en hopelijk blikt het nu zitten.

  Geen goede constructie voor een fiets van dik 2K.

  Peter Vos.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *