Child thema

Een child thema in WordPress

Een child thema wordt gebruikt als je het bestaande thema van je site wilt aanpassen. Alle aanpassingen die je maakt aan het bestaande thema gaan verloren zodra dit thema een update krijgt. Door de nieuwe template bestanden worden de aangepaste bestanden overschreven en is al je werk voor niets geweest. In een child thema staan minimaal 2 bestanden, dit zijn het “style.css” en “functions.php” zij staan in een aparte map in “wp-content/themes”. De mapnaam van het child thema heeft dezelfde naam als het hoofdthema, maar dan gevolgd door “-child”.

Hoe maak je een child thema?

De eerste stap is het maken van een map in “wp-content/themes” met een Ftp-programma, geef de nieuwe map de naam van je huidige thema gevolgd door “-child”, in dit voorbeeld is dat “twentysixteen-child”.
De volgende stap is het maken van de stylesheet, noem deze “style.css” en plaats het in de child thema map in “wp-content/themes”. Voeg onderstaande code toe aan dit bestand:

/*
Theme Name: Twenty Sixteen Child
Theme URI: http://voorbeeld.nl/twenty-sixteen-child/
Description: Twenty Sixteen Child Thema
Author: Naam van de auteur
Author URI: http://voorbeeld.nl
Template: twentysixteen
Version: 1.0.0
License: GNU General Public License v2 or later
License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Tags: vul, hier, eventueel, tags in, van deze, template
Text Domain: twenty-sixteen-child
*/

Opmerking: vervang de voorbeeldtekst met de details van jouw thema. In dit bestand kan je nu de aanpassingen zetten die bij je thema horen.

De volgende stap, maak een bestand aan “functions.php” en plaats deze in dezelfde child thema map van je template. Merk op dat de vorige methode met @import om het stylesheet van het hoofdthema in het childthema te importeren niet meer wordt gebruikt. De correcte methode voor deze actie is met een script die wordt toegevoegd aan het “functions.php” bestand in het childthema.

Voeg onderstaande code toe aan het “functions.php” bestand, heeft het hoofdthema meerdere stylesheets dan de code uitbreiden. Onderstaande code werkt alleen als het hoofdthema één stylesheet heeft.

<?php
add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'my_theme_enqueue_styles' );
function my_theme_enqueue_styles() {
wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri() . '/style.css' );
}
?>

De laatste stap is nu het activeren van het childthema, ga naar “Weergave>Thema’s” en activeer het childthema. Alle aanpassingen aan het thema kunnen nu gedaan worden in het “style.css” bestand.

Bron: codex.wordpress.org


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *